Oravské chodníčky - Habovštiak, Anton: 1924-2004 1924- (Slovenský spisovateľ, 1985)
V knižke Oravské chodníčky Anton Habovštiak nadväzuje na svoje eseje a črty, rekonštruuje hmotnú i duchovnú kultúru svojej rodnej dediny Krivej na Orave. Cez autorovu Krivú však ožívajú pred nami mnohé iné dediny na Orave i inde na Slovensku. Čitateľ sa na príklad dozvie, čo všetko blolo ukryté v materinej truhle, ako vyzeral niekdajší jarmok, ako sa kopali studne, čo všetko sa na oravskej dedine jedlo, no ito, ako ťažko sa chodilo po oravských cestách a chodníkoch koscom, drevorubačom či pastierom.