Jeleň kráľovnej víl: Povesti z púchovských hôr - Húževka, Milan: 1940- (Osveta, 1984)
Kniha obsahuje štyri kapitoly rozprávok: o stretnutiach poľovníkov s vílami a duchmi, o jágerskych kúzlach, o horároch, lovcoch a pytliakoch. Rozprávka Jeleň kráľovnej víl je o mladom horárovi, ktorý mal zastreliť jeleňa na panskú hostinu. Jeleňa si už vyhliadol a pomenoval ho Vetrík. Vetrík sa o polnoci zjavil a na chrbte mu sedela víla. Víla povedala horárovi: Nechaj jeleňa tak, lebo zle pochodíš...