1984 : (Nineteen Eighty-Four) - Orwell, George: 1903-1950 (Svetová knižnica SME, 2005)
Román 1984 je jedno z najznámejších diel svetovej literatúry nášho storočia. Spája v sebe prvky spoločensko-politického a vedecko-fantastického románu. Je obžalobou komunistickej diktatúry, ktorá roku 1984 ovládla všetko, vrátane ľudského myslenia. Román opisuje osudy čestného, citlivého a uvažujúceho jednotlivca Winstona Smitha, ktorý sa vzoprie systému, za čo platí krutú daň. Orwell touto knihou už roku 1948 ponúkol víziu, ktorá sa neskôr stala realitou.