1984 (Nineteen Eighty-Four) - Orwell, George: 1903-1950; Vojtek, Juraj: 1936- (Bratislava Petit Press, 2005)
Román 1984 je jedno z najznámejších diel svetovej literatúry nášho storočia. Spája v sebe prvky spoločensko-politického a vedecko-fantastického románu. Je obžalobou komunistickej diktatúry, ktorá roku 1984 ovládla všetko, vrátane ľudského myslenia. Román opisuje osudy čestného, citlivého a uvažujúceho jednotlivca Winstona Smitha, ktorý sa vzoprie systému, za čo platí krutú daň. Orwell touto knihou už roku 1948 ponúkol víziu, ktorá sa neskôr stala realitou.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; politické romány; totalitarizmus; vedecko-fantastické romány; próza; anglická literatúra - texty; Orwell, George, vlastným menom Eric Arthur Blair britský novinár a spisovateľ. * 25.06.1903 Motihari, India - 21.01 január 1950 Londýn, Anglicko); Vojtek, Juraj (slovenský teoretik a historik, novinovedec a žurnalista, prekladateľ, autor odborných publikácií, vysokoškolský pedagóg. Nar. 12.03.1936 Slovensko -)