Anna zo Zeleného domu 1 (Anne of Green Gables) - Montgomery, Lucy Maud: 1874-1942; Šimo, Jozef: 1909-1984; Trepáč, Jozef: 1936- (Bratislava Mladé letá, 1985)
Veselé i smutné príbehy siroty Anny, ktorú si adoptujú dvaja prostí vidiečania - súrodenci Marilla a Matej Cuthbertovci. Temperamentná Anna s bohatou fantáziou a predstavivosťou spôsobí Marille a Matejovi spočiatku veľa starostí svojimi neuvedomelými výčinmi, no napokon majú z nej radosť, ich život dostane nový zmysel a čoskoro si ho už bez Anny ani nevedia predstaviť. Spisovateľka v celom rade týchto kníh naplno rozvinula svoj rozprávačský talent, fantáziu, zmysel pre humor, a tak sa Anna stáva hrdinkou všedných i nevšedných príbehov, odohrávajúcich sa na Ostrove princa Eduarda v prostredí nádhernej prírody.
Pre čitateľov od 11 rokov.
Keywords: romány autorské; dievčenské romány; romány o láske; próza; kanadská literatúra - texty; Montgomery, Lucy Maud (kanadská spisovateľka dievčenských románov. Nar. 30.11.1874 Clifton, Prince Edward Island - 24.04.1942 Toronto, Ontario); Trepáč, Jozef (slovenský akademický maliar, docent. * 21.10.1936 Valaská Belá, Slovensko -); pre čitateľov od 11 rokov; Dzurillová, Elena (slovenská prekladateľka z jazykov angličtiny a nemčiny. * 01.05.1930 Bratislava, Slovensko -); Šimo, Jozef (bol slovenský stredoškolský profesor, redaktor, prekladateľ. Propagoval a prekladal anglickú a americkú literatúru, pričom sa orientoval na spoločensky závažnú, ale rovnako tiež populárnu historickú, dobrodružnú, detektívnu a hororovú literatúru 19. a 20. stor. Z angličtiny preložil okolo 40 titulov beletrie. * 22.01.1909 Gánovce, Slovensko - 30.03.1984 Bratislava, Slovensko)