Anna z Avonlea 2 (Anne of Avonlea) - Montgomery, Lucy Maud: 1874-1942; Šimo, Jozef: 1909-1984; Trepáč, Jozef: 1936-; Dzurillová, Elena: 1930- (Mladé letá Bratislava, 1975)
Výborná študentka Anna navštevuje ďalšie dva ročníky na Kráľovnej akadémii. Sú plné študijného zápalu a rivality medzi spolužiakmi, spomedzi ktorých je Gilbert Blythe tým najväčším súperom. Nielenže mu Anna odpustí staré hriechy, ale stávajú sa z nich aj dobrí priatelia, keď ešte netušia, čo im všetko život v budúcnosti prinesie.
Pre čitateľov od 11 rokov.
Keywords: romány autorské; dievčenské romány; romány o láske; próza; Montgomery, Lucy Maud (kanadská spisovateľka dievčenských románov. Nar. 30.11.1874 Clifton, Prince Edward Island - 24.04.1942 Toronto, Ontario); kanadská literatúra - texty; Trepáč, Jozef (slovenský akademický maliar, docent. * 21.10.1936 Valaská Belá, Slovensko -); pre čitateľov od 11 rokov; Dzurillová, Elena (slovenská prekladateľka z jazykov angličtiny a nemčiny. * 01.05.1930 Bratislava, Slovensko -); Šimo, Jozef (bol slovenský stredoškolský profesor, redaktor, prekladateľ. Propagoval a prekladal anglickú a americkú literatúru, pričom sa orientoval na spoločensky závažnú, ale rovnako tiež populárnu historickú, dobrodružnú, detektívnu a hororovú literatúru 19. a 20. stor. Z angličtiny preložil okolo 40 titulov beletrie. * 22.01.1909 Gánovce, Slovensko - 30.03.1984 Bratislava, Slovensko)