Zápisky Malteho Lauridsa Briggeho : (Die Aufzeichnungen des Malte Laurids Brigge) - Rilke, Rainer Maria: 1875-1926 (Svetová knižnica SME, 2005)
Dielo, označované neraz za prvý román moderny v nemeckej literatúre, je písané formou denníka mladého dánskeho šlachtica. Veľkomesto citlivého mladíka veľmi zmáha. Vo svojich spomienkach sa preto vracia do detstva, aby sa oslobodil od pocitu márnosti nad možnosťami sebaralizácie v nevľudnom svete.