Zápisky Malteho Lauridsa Briggeho (Die Aufzeichnungen des Malte Laurids Brigge) - Rilke, Rainer Maria: 1875-1926; Bžochová, Perla: 1935-1999 (Petit Press Bratislava, 2005)
Dielo, označované neraz za prvý román moderny v nemeckej literatúre, je písané formou denníka mladého dánskeho šlachtica. Veľkomesto citlivého mladíka veľmi zmáha. Vo svojich spomienkach sa preto vracia do detstva, aby sa oslobodil od pocitu márnosti nad možnosťami sebaralizácie v nevľudnom svete.
Keywords: romány autorské; autobiografické romány; spomienky; denníky chlapčenské; próza; Rilke, Rainer Maria, celým menom René Karl Wilhelm Johann Jozef Maria Rilke (švajčiarský spisovateľ, jeden z najvýznamejších nemecky píšucich básnikov na prelome 19. a 20. storočia. Napísal aj jeden román a niekoľko poviedok. * 04.12.1875 Praha, Česko - 29.12.1926 sanatórium Valmont pri Montreux vo Švajčiarsku); Bžochová, Perla (bola slovenská prekladateľka a dlhoročná redaktorka vydavateľstva Slovenský spisovateľ. * 18.11.1935 Košice, Slovensko - 06.01.1999 Bratislava, Slovensko); nemecká literatúra - texty