Olejkár: Od Silvestra do Troch kráľov: Povesť z počiatku 14. storočia - Hurban, Jozef Miloslav: 1817-1888 1817-1888 (Čítanie študujúcej mládeže, 1980)
Čitateľovi tu predstavujeme dve najčítanejšie autorove diela: román Olejkár a novelu Od Silvestra do Troch kráľov. Hoci si čitateľskú priazeň získali obchodnou tematikou a rozdielnymi tvárnymi prostriedkami, vyrovnajú sa navzájom bohatstvom deja, útočnosťou myšlienky a napokon takmer rozprávkovým víťazstvom ľudských cností.