Alžbeta Báthoryová a palatín Thurzo - Kočiš, Jozef: 1928-2013 (Osveta, 1981)
Veľa tragédií a nevyjasnených prípadov sa skrýva za čiernou oponou histórie. Jedným z nich je aj príbeh spojený s Alžbetou Báthoryovou. bol to prípad zneužitia moci vysokopostavenou osobou patriacou k vyššej šľachte. Táto bizarná a príšerná história sa však netýka len jej samej. Na to, aby mohla nerušene roky holdovať svojej ukrutnej vášni, potrebovala pomocníkov. Boli to nielen platení drábi a služobníci z viacerých jej hradov a panstiev, ale aj ľahostajnosť a nevšímavosť osôb z jej rodinného kruhu a bolo to vo veľkej miere aj nezodpovedné, trestuhodné počínanie kompetentných a oficiálnych hodnostárov, osobitne samotného palatína...