Alžbeta Báthoryová a palatín Thurzo - Kočiš, Jozef: 1928-2013; Timofejev, Jevgenij; Lacúchová, Silvia; Mayerová, Judita; Jaroňová, Annie; Bartoš, Miroslav: 1949-; Žiak, Dalimír; Báthoryová, Alžbeta: 1560-1614 (Martin Osveta, 1981)
Veľa tragédií a nevyjasnených prípadov sa skrýva za čiernou oponou histórie. Jedným z nich je aj príbeh spojený s Alžbetou Báthoryovou. bol to prípad zneužitia moci vysokopostavenou osobou patriacou k vyššej šľachte. Táto bizarná a príšerná história sa však netýka len jej samej. Na to, aby mohla nerušene roky holdovať svojej ukrutnej vášni, potrebovala pomocníkov. Boli to nielen platení drábi a služobníci z viacerých jej hradov a panstiev, ale aj ľahostajnosť a nevšímavosť osôb z jej rodinného kruhu a bolo to vo veľkej miere aj nezodpovedné, trestuhodné počínanie kompetentných a oficiálnych hodnostárov, osobitne samotného palatína...
Obsah: Predhovor. Báthoryovci a Nádašdyovci. Palatín a jeho doba. Prvé výpovede. Tajná dohoda. Novoročný list. Bytčiansky súd. Intervencie. Nové svedectvá. Epilóg. Slovo medicíny. Poznámky. Literatúra. Resume rus., nem., angl., franc. a maď. Faksim. rkp. 137 zázn. lit. o knihách, čl. a archív. materiáloch v jaz. slov., čes., nem. a maď.
Keywords: dejiny slovenské; biografie; životopisy; Kočiš, Jozef (bol slovenský historik, archivár, autor literatúry faktu. Patrí medzi uznávaných teoretikov archivistiky ako vedy. Rozpracoval metodiku spracovaní a sprístupňovaní archívnych fondov historických žúp od 16. do 20. storočia. * 23.01.1928 Hurbanovo, Slovensko - 04.01.2013 Beluša, Slovensko); Alžbeta Bátoryová - Nádašdy (prezývaná Čachtická pani, bola uhorská grófka. Je pokladaná za najznámejšiu masovú vrahyňu v slovenských a maďarských dejinách. * asi 07.08.1560 Nyírbátor, Habsburská monarchia - 21.08.614 Čachtice, Habsburská monarchia, dnes Slovensko); Thurzo, Juraj VII. (bol v rokoch 1606 - 1616 gróf, v rokoch 1585 - 1616 hlavný župan Oravy a v rokoch 1609 - 1616 palatín Uhorska. Syn Františka I. Turzu a Kataríny Zrínskej. * 02.09.1567 Lietavský hrad, Uhorsko - 24.12.1616 Bytča, Uhorsko, dnes Slovensko); osobnosti historické; Báthory (rod); 16.-17. stor; zločiny; vyšetrovanie; dokumenty; Slovensko; Slovensko; Bartoš, Miroslav (slovenský grafik, ilustrátor, pedagóg a spisovateľ. * 18.09.1949 v Ružomberku, Slovensko -)