1000 zaujímavosti Slovenska - Lacika, Ján: 1956- (Ikar, 2012)
Atraktívna obrázkovo-textová kniha prostredníctvom tisícky reprezentatívnych objektov - výtvorov človeka i výtvorov prírody - výstižne vypovedá o Slovensku, o tom, že jedinečnosť tejto krásnej krajiny si skutočne zaslúži pozornosť. Kráčali ňou európske dejiny a zanechal na nej pozoruhodné stopy aj geologický vývoj našej planéty. Len málo krajín na svete môže na takom malom priestore predstaviť toľko rozmanitých prvkov. Bralá, veľhorské štíty, lesostepi, nížiny, minerálne pramene a kúpele. Všetky umelecké štýly, ktorými sa vyznačujú nádherné kaštiele, vyplienené zámky i ruiny hradov a opevnení. K tomu dnes pristupuje moderná infraštruktúra krajiny, ktorá si uvedomila svoju cenu a ponúka všetko potrebné na moderné dovolenkovanie - dobre vybavené lyžiarske svahy, turistické trasy, perfektné vodné plochy, salaše, hotely...