Lepší ľudia - Andruška, Peter: 1943- 1943-; Kľúčik, Peter: 1953-; Blažo, Pavol: 1943- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1985)
V románe sa autor sústredil na prácu okresného oddelenia Verejnej bezpečnosti v malom meste a ukázal, ako pod pokojným povrchom malomestského života môžu v ľuďoch narastať predstavy najrozličnejšieho druhu, vedúce až k zločinu. Práve v tých ľuďoch, čo sami seba pokladajú za lepšiu spoločnosť. Alkohol, úplatky, narkotiká, sexuálna uvoľnenosť a baženie po majetku u nich zohrávajú poprednú úlohu. Hlavný hrdina Jakub Kalas, niekdajší okrskár, ktorého choroba predčasne vyradila z pracovného prostredia, vracia sa do rodičovského domu a vo svojom priam pustovníckom živote zápasí s prirodzenou ľudskou túžbou po práci a uplatnení.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; próza; slovenská literatúra - texty; Andruška, Peter (slovenský básnik, prozaik a kritik. * 17.07.1943 Trnovec nad Váhom -); Blažo, Pavol (slovenský typograf, gragik, fotograf a redaktor. Pracoval v Slovenskej televízii v Bratislave aj ako výtvarný redaktor vo vydavateľstve Smena. Počas svojho dlhoročného pôsobenia vo svete knihy vytvoril stovky edičných obálok a knižných úprav, za ktoré bol aj viackrát ocenený. *16.06.1943 Trnava, Slovensko -); Kľúčik, Peter (slovenský akademický maliar, grafik a knižný ilustrátor, študent Albína Brunovského. * 16.03.1953 v Bratislave, Slovensko -)