Náhrdelník: Príbehy trinástich žien, ktorým jeden zvláštny nápad celkom zmenil život (The Necklace: Thirteen Women and the Experiment That Transformed Their Lives) - Jarvis, Cheryl; kolektív autorov; Haugová, Elvíra; Pielaet, Dina; Fabianová, Viera (Ikar Bratislava, 2009)
Neobyčajný príbeh "obyčajných žien" ... Trinásť žien, z ktorých každá je iná a niektoré sa medzi sebou ani nepoznajú, si spoločne zakúpia luxusný diamantový náhrdelník. Tento šperk im však nakoniec prinesie ďaleko viac než len spoluvlastníctvo drahých kameňov. Hoci sú tak odlišné, všetky majú jedno spoločné: stretávajú sa s každodennými starosťami i závažnými problémami, hľadajú si svoju cestu aj životné hodnoty, potrebujú priateľstvo a lásku a túži po pochop ...
Obsah: Predslov. Vizionárka Jonell McLainová a jej zaujímavý nápad. Lovkyňa výhodných nákupov Patti Channerová prehodnotila svoju konzumnú vášeň. Samotárka Priscilla Van Gundyová objavila pravé hodnoty. Tradicionalistka Dale Muegenburgová oživila plamienok svojho manželstva. Dobrodružka Maggie Hoodová vyznáva zdravý životný štýl. Váhavá Tina Osborneová sa teší z nového životného pocitu. Súťaživá Mary Osbornová sa snaží ovládať svoj osud. Pragmatička Mary Karrhová sa znovu teší zo života. Energetická Nancy Huffová sa rada zabáva. Rodená vodkyňa Roz Warnerová pochopila význam ženskej solidarity. Návrhárka Jone Penceová sa chopila druhej šance. Rokerka Mary O'Connorová zasväcuje nasledovníčky. Feministka Roz McGrathová upevňuje ženské povedomie. Experiment - príbeh žije vlastným životom. Poďakovanie.
Keywords: Jarvis, Cheryl (americká novinárka, esejistka a spisovateľka. * Spojené štáty americké -); príbehy autorské; spoločenské príbehy; príbehy o ženách; skutočné príbehy; próza; americká literatúra - texty