Beckov dar - Štubňa-Zámostský, Dominik: 1905-1970 (Mladé letá, 1966)
Z početných povestí o slovenských hradoch sa dve viažu k Beckovu. Jedna sa stručne zmieňuje o vzniku hradu a druhá o Ctiborovej ukrutnosti a smrti. Autor tieto dve pomerne stručné povesti spojil, rozviedol a zaľudnil postavami poddaných i šľachticov a pokúsil sa vytvoriť dobový obraz dávnych čias.