Zakopaný zvon - Štubňa-Zámostský, Dominik: 1905-1970 (Mladé letá, 1972)
Zakopaný zvon, ako zázračný potom ešte skoro stopäťdesiat rokov visel na zámostskej zvonici. Žil s ľuďmi a všetci mu pripisovali zázračnú moc. Mal veľmi citlivé srdce. Z jeho striebristého hlasu už ako deti sme poznali, čí víta deň alebo noc. Inak sa ozýval pri búrkach, požiaroch, povodniach a inak pri pohreboch...