Zakopaný zvon - Štubňa-Zámostský, Dominik: 1905-1970; Zelenák, Ján: 1941-1987; Turan, Ján: 1932- (Mladé letá Bratislava, 1972)
Zakopaný zvon, ako zázračný potom ešte skoro stopäťdesiat rokov visel na zámostskej zvonici. Žil s ľuďmi a všetci mu pripisovali zázračnú moc. Mal veľmi citlivé srdce. Z jeho striebristého hlasu už ako deti sme poznali, čí víta deň alebo noc. Inak sa ozýval pri búrkach, požiaroch, povodniach a inak pri pohreboch...
Obsah: Zázračný zvon. Záhadné prepadnutie. Červení mnísi. Ťažké začiatky. V novom domeve. Poplašné zvesti. Nepriateľ na obzore. Bitka pri Slanej. Tatári na Pohroní. Nevydarená pomsta. A po stáročiach.
Keywords: Štubňa-Zámostský, Dominik, vlastným menom Dominik Štubňa. Pseudonym: Ján Riecky, D. Št. Zámostský (bol slovenský pedagóg, spisovateľ pre deti a mládež. * 20.12.1905 Nemecká-Zámostie, Slovensko - 21.12.1970 Nové Mesto nad Váhom, Slovensko); povesti slovenské; slovenské povesti; zvon; poviedky pre deti; Tatári; próza; slovenská literatúra - texty; pre čitateľov od 9 rokov; Turan, Ján (slovenský básnik, textár, prekladateľ, riaditeľ divadla, autor modernej literatúry pre deti a mládež. Manželka Jana Štámková. * 13.02.1932 Úľany nad Žitavou, Slovensko -); Zelenák, Ján (bol slovenský akademický maliar, grafik, ilustrátor, karikaturista. * 18.10.1941 Drážovce, Slovensko - 30.12.1987 Bratislava, Slovensko)