Jar Adely Ostrolúckej - Zúbek, Ľudo: 1907-1969 (Klub mladých čitateĺov, 1977)
Neobyčajne zaujímavý a sugestívne napísaný životopisný román o Ľudovítovi Štúrovi a jeho veľkej, no nenaplnej láske k šľachtickej dcére Adele Ostrolúckej. Ľúbostný príbeh dvoch vzdelaných mladých ľudí s vysokými mravnými ideálmi rozpráva Adelkina spoločníčka Eva Jonášová, ktorá je zároveň svedkom a komentátorom jedného z najpohnutejších období našich moderných národných dejín. Čitateľsky úspešná kniha výborne rozvíja vedomosti z histórie aj zo slovenského jazyka a literatúry.