Jar Adely Ostrolúckej - Zúbek, Ľudo: 1907-1969; Dônčová, Zlata: 1905-1985; Hübel, František: 1934-1978; Gálová, Mária Marta: 1949- (Bratislava Mladé letá, 1977)
Neobyčajne zaujímavý a sugestívne napísaný životopisný román o Ľudovítovi Štúrovi a jeho veľkej, no nenaplnej láske k šľachtickej dcére Adele Ostrolúckej. Ľúbostný príbeh dvoch vzdelaných mladých ľudí s vysokými mravnými ideálmi rozpráva Adelkina spoločníčka Eva Jonášová, ktorá je zároveň svedkom a komentátorom jedného z najpohnutejších období našich moderných národných dejín. Čitateľsky úspešná kniha výborne rozvíja vedomosti z histórie aj zo slovenského jazyka a literatúry.
Doslov: Štúrová strmá cesta. Schválené ako základné čítanie pre 8. ročník ZDŠ.
Keywords: romány autorské; biografické romány; dievčenské romány; skutočné príbehy; próza; slovenská literatúra - texty; pre čitateľov od 11 rokov; Zúbek, Ľudo (slovenský prozaik, prekladateľ, autor historických životopisných próz, literatúry faktu a rozhlasových hier. * 12.07.1907 Malacky, Slovensko - 23.06.1969 Bratislava, Slovensko; Dônčová, Zlata, vlastným menom Dvončová, pseudonym: Doza, Mikulášová, Zvončiarová (bola slovenská spisovateľka pre deti a mládež, prozaučka a prekladateľka. * 02.08.1905 Nitrianska Streda, Slovensko - 14.09.1985 Bratislava, Slovensko); Štúr, Ľudovít, pseudonymy: B. Dunajský, Bedlivý Ludorob, Boleslav Záhorský, Brat Sloven, Ein Slave ai (bol slovenský politik, filozof, historik, jazykovedec, spisovateľ, básnik, publicista, redaktor a pedagóg. Je po ňom pomenovaná planétka (3393) Štúr. Ľudovít Štúr bol najvýznamnejší predstaviteľ slovenského národného života a vedúca osobnosť slovenského národného obrodenia v polovici 19. storočia, kodifikátor slovenského spisovného jazyka založeného na stredoslovenských nárečiach (okolo 1843), jeden z vedúcich účastníkov Slovenského povstania v rokoch 1848-1849 a poslanec uhorského snemu za mesto Zvolen v rokoch 1847-1848. * 28.10.1815 Uhrovec, Rakúske cisárstvo (dnes Slovensko) - 12.01.1856 Modra, Rakúske cisárstvo (dnes Slovensko); Ostrolúcka, Adela (bola priateľka Ľudovíta Štúra, vzdelaná a rozhľadená žena, ktorá vo väčšine súčasníkov evokovala ideál novej šľachty, šľachty ducha. * 31.03.1824 Ostrá Lúka, Rakúsko-Uhorsko, dnes Slovensko - 18.03.1853 vo Viedni, Rakúsko-Uhorsko, dnes Rakúsko); Ostrá Lúka (Slovensko); Ostrá Lúka (Slovensko)