Kvety zo záhrady Alahovej - Balko, Ján: 1901-1992 (Meteor, 1972)
Dej historického románu sa začína na kremnickom jarmoku. Urodzené panstvá, mešťania a ľud celého okolia sa tlačia pred šiatrami, nakupujú potrebné veci. Obuvníci, krajčíri, klobučníci, plátenníci, kotlári, kováči, klinciari, brašnári, remenári, páskári, povrazníci, výrobci dreveného riadu, hrnčiari, medovnikári a desiatky iných remeselníkov, obchodníkov a priekupcov tu ponúkajú svoj tovar. Každý veľkým hlasom vychvľuje jeho prednosti, akosť a lacnotu. Počas jarmočných dní nie sú zriedkavé ani násilenstvo, lúpeže, zbojníctvo, čo je následkom nielen dlhotrvajúcich tureckých vojen, ale aj biedy, v ktorej si zúfalý ľud pomáha aj takýmto spôsobom...