Kvety zo záhrady Alahovej - Balko, Ján: 1901-1992; Rosmány, Karol: 1937-; Izakovič, Ivan: 1934- (Bratislava Tatran, 1972)
Dej historického románu sa začína na kremnickom jarmoku. Urodzené panstvá, mešťania a ľud celého okolia sa tlačia pred šiatrami, nakupujú potrebné veci. Obuvníci, krajčíri, klobučníci, plátenníci, kotlári, kováči, klinciari, brašnári, remenári, páskári, povrazníci, výrobci dreveného riadu, hrnčiari, medovnikári a desiatky iných remeselníkov, obchodníkov a priekupcov tu ponúkajú svoj tovar. Každý veľkým hlasom vychvľuje jeho prednosti, akosť a lacnotu. Počas jarmočných dní nie sú zriedkavé ani násilenstvo, lúpeže, zbojníctvo, čo je následkom nielen dlhotrvajúcich tureckých vojen, ale aj biedy, v ktorej si zúfalý ľud pomáha aj takýmto spôsobom...
Keywords: romány autorské; historické romány; Balko, Ján (slovenský spisovateľ pre deti a mládež, 24.7.1901 Dolná Ždaňa - 14.3.1992 Bratislava); spoločenské romány; meštiacke prostredie; jarmočné prostredie; próza; slovenská literatúra - texty; Kremnica (Slovensko); Kremnica (Slovensko); Rosmány, Karol (slovenský výtvarník, grafik, dizajnér, typograf. * 24.11.1937 Bratislava, Slovensko -); Izakovič, Ivan, pseudonym Ivan Podolinský (slovenský prozaik, dramatik, autor rozhlasových hier, spisovateľ pre deti a mládež, prekladateľ. Otec prekladateľ, dramatizátor, publicista Karol Izakovič (* 21.05.1903 - 24. 02. 1998). * 15.11.1934 Bratislava, Slovensko -)