Z krišťálové studánky - Sládek, Josef Václav: 1845-1912; Rais, Karel Václav: 1859-1926; Kožíšek, Josef: 1861-1933; Hilčr, Jindřich: 1921-2003; Sigmundová, Jana; Matějovicová, Milada (Albatros Praha, 1974)
Krásne verše pre deti.
Keywords: básne autorské; české básne; básne pre najmenších; poézia; česká literatúra - texty; Sládek, Josef Václav (bol český spisovateľ, básnik, novinár a prekladateľ. Je považovaný za zakladateľa českej poézie pre deti. Bol členom Akadémie slovenských vied. * 27.10.1845 Zbiroh, Česko - 28.06.1912 Zbiroch, Česko); Rais, Karel Václav (český realistický prozaik, autor tzv krajiny prózy, autor kníh pre deti a mládež a niekoľko básní. * 04.01.1859 Bělohrad, pri Novej Paky, Česko - 08.07.1926 Praha, Česko); Kožíšek, Josef (bol český básnik, učiteľ a elementarista. * 06.07.1861 v Lužanoch, Česko - 06.07.1933 v Úvaloch u Prahy, Česko); Hilčr, Jindřich, vlastným menom Jindřich Hiltscher (bol český lyrický básnik, autor kníh pre deti, nakladateľský redaktor, prekladateľ z ruštiny a slovenčiny. * 10.05.1921 v Čelákovicích, Česko - 21.06.2003 v Čelákovicích, Česko); Dubská, Gabriela (bola česká knižná grafička, ilustrátorka a maliarka. * 08.03.1915 Břeclav, Česko - 22.08.2003 Kosoř, Česko)