Lopta na oblohe - Kasarda, Mikuláš: 1925-2013 (Mladé letá, 1962)
Kasarda sa v poézii pre deti venoval školskému životu detí. Báseň Nemocná: Adela najradšej by sama v škole sedela, aby sa jej nikto na nič neopýtal, i cez prestávky pre seba si číta. Je veľmi citlivá, i pre dvojku vie plakať nenávistne. Na nikoho sa nedíva jej oko urazené, pyšné.