Lopta na oblohe - Kasarda, Mikuláš: 1925-2013; Ševčík, Lumír: 1921-; Turan, Ján: 1932- (Bratislava Mladé letá, 1962)
Kasarda sa v poézii pre deti venoval školskému životu detí. Báseň Nemocná: Adela najradšej by sama v škole sedela, aby sa jej nikto na nič neopýtal, i cez prestávky pre seba si číta. Je veľmi citlivá, i pre dvojku vie plakať nenávistne. Na nikoho sa nedíva jej oko urazené, pyšné.
Pre čitateľov od 9 rokov.
Keywords: básne autorské; básne pre deti; školské prostredie; poézia; slovenská literatúra - texty; Kasarda, Mikuláš (bol slovenský básnik, rozhlasový redaktor a pedagóg. Bol strýkom rozhlasového dramatika a spisovateľa Štefana Kasardu. * 26.07.1925 Sačurov, Slovensko - 19.07.2013 Trebišov, Slovensko); pre čitateľov od 9 rokov; Turan, Ján (slovenský básnik, textár, prekladateľ, riaditeľ divadla, autor modernej literatúry pre deti a mládež. Manželka Jana Štámková. * 13.02.1932 Úľany nad Žitavou, Slovensko -)