Sondy do súkromia prírody - Topercer, Emil (Sputnik, 1989)
Populárno-náučná kniha, ktorá odhaľuje nespočetné tajomstvá prírody a života zvierat a rastlín. Prednosťou knihy je, že v nej "vystupujú" naše živočíchy, o ktorých často vieme oveľa menej ako o exotických zvieratách. Keď však chceme prírode rozumne vládnuť a pretvárať ju tak, aby sme mali z nej čo najväčší úžitok a pritom ju neničili a nezničili, musíme poznať poslanie a spôsob života aj toho najmenšieho živočícha v nej. Od prírody sa môžeme všeličo naučiť, všeličo odpozorovať a poznatky potom využiť v našom praktickom živote. Kniha je určená predovšetkým mladým.