Na krížnych cestách: Poverové rozprávanie slovenského ľudu - Michálek, Ján: 1932- (Ľudové umenie na Slovensku, 1991)
Poverové rozprávanie je dôležitou a rozsiahlou súčasťou ľudovej prozaickej tvorby. Naši predkovia, prostí ľudia, človek pracujúci na pôde, sa v stretnutí s prírodou, v zaobstarávaní obživy, v každodennom živote často ocitol na ┤krížnych cestách┤. Musel preukazovať veľkú životaschopnosť, vynaliezavosť, musel obstáť pred potrebami života i pred vlastnou budúcnosťou. Dostával sa do zložitých situácií, v ktorých sa musel rozhodovať neraz v okamihu a bez možností istých či pohodlných volieb. Nečudo, že v jeho myslení i tvorbe má táto symbolika také časté a výrazné postavenie. Platí to o rozprávkach a vzťahuje sa to najmä na poverové podania, v ktorých sú ┤krížne cesty┤ opradené množstvom zážitkov a príbehov, vyrastajúcich z veľkého priestoru stretnutia života a fantázie človeka.