Na krížnych cestách: Poverové rozprávanie slovenského ľudu - Michálek, Ján: 1932-; Michálek, Ján: 1932-; Michálek, Ján: 1932-; Štuková, Ľubica; Cipár, Miroslav: 1935-; Michálek, Ján: 1932-; Oravec, Tomáš: 1954- (Bratislava Tatran, 1991)
Poverové rozprávanie je dôležitou a rozsiahlou súčasťou ľudovej prozaickej tvorby. Naši predkovia, prostí ľudia, človek pracujúci na pôde, sa v stretnutí s prírodou, v zaobstarávaní obživy, v každodennom živote často ocitol na ┤krížnych cestách┤. Musel preukazovať veľkú životaschopnosť, vynaliezavosť, musel obstáť pred potrebami života i pred vlastnou budúcnosťou. Dostával sa do zložitých situácií, v ktorých sa musel rozhodovať neraz v okamihu a bez možností istých či pohodlných volieb. Nečudo, že v jeho myslení i tvorbe má táto symbolika také časté a výrazné postavenie. Platí to o rozprávkach a vzťahuje sa to najmä na poverové podania, v ktorých sú ┤krížne cesty┤ opradené množstvom zážitkov a príbehov, vyrastajúcich z veľkého priestoru stretnutia života a fantázie človeka.
Doslov: Poverové rozprávanie v našom folklóre (Ján Michálek). Edičná poznámka. Poznámky k textom. Literatúra a pramene. Slovníček.
Keywords: slovesnosť ľudová; ľudová slovesnosť; povesti slovenské; poverové rozprávanie; národopis; folklór; próza; slovenská literatúra - texty; Michálek, Ján (slovenský historik, etnograf, folklorista, vysokoškolský pedagóg, publicista. * 12.03.1932 Brezová pod Bradlom, okr. Senica, Slovensko -); Cipár, Miroslav (slovenský výtvarník, maliar, grafik, ilustrátor. Od roku 1979 je autor nositeľom ceny Ľudovíta Fullu. Nar. 08.01.1935 vo Vysokej nad Kysucou, Slovensko -)