Ílias (Iliada) - Homér alebo Homéros: asi 900-800 pred n.l.; Okál, Miloslav: 1913-1997; Okál, Miloslav: 1913-1997; Štrba, Gabriel: 1932-; Krátky, Ľubomír: 1939-; Okál, Miloslav: 1913-1997 (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1986)
lion ľ Trója; je to hrdinský epos v 24 spevoch napísaný hexametrom - opisuje udalosti 51 dní posledného roku 10-ročnej trójskej vojny. Pri čítaní tohto nádherného eposu sa prenesiete pred mesto Tróju, kde kedysi bojovali grécke a trójske záprahy a na výšiny, odkiaľ sa bohovia pozerali na boj a občas ho aj ovplyvňovali.
Poznámky. Register. Iliada alebo Ilias alebo Ílias je prvá z dvoch veľkých epických básni, ktorých autorstvo sa pripisuje Homérovi. Homérovym druhým veľkým eposom je Odysea. Predpokladá sa, že Iliada bola napísaná niekedy v rozpätí rokov 800 ľ 750 pred Kr.
Keywords: Homér alebo Homéros (bol najstarší známy grécky epický básnik, podľa starovekého podania autor eposov Iliada a Odysea - najstarších pamiatok starogréckej mytológie. Obdobie jeho života sa kladie do časového intervalu * 900 pred n.l. Grécko - 800 pred n.l. Grécko); Okáli, Daniel (slovenský literárny kritik, publicista, politik, príslušník generácie DAV, 9.3.1903 Liptovský Mikuláš - 23.11.1987 Bratislava); Krátky, Ľubomír (slovenský knižný grafik, typograf, kaligraf. Za svoju tvorbu získal desiatky uznaní a ocenení doma i v zahraničí. Iba v súťaži Najkrajšie knihy Slovenska mal za typografiu ocenených približne 100 kníh. Nar. 19.03.1939 Bratislava, Slovensko -); eposy autorské; antické eposy; grécke eposy; veršované eposy; spevy; Trója (Turecko); pradávne príbehy; poézia; Štrba, Gabriel (slovenské grafik a maliar, žiak K. Svolinského. Tvorí v oblasti voľnej grafiky a ilustrácie (E. Zola: Radosť žiť), významná je tiež známkové a architektonická tvorba (stucco lustro pre Kultúrny dom Slovenky v Banskej Bystrici). * 06.04.1932 Slovensko -); Buzássy, Ján (slovenský básnik a prekladateľ. * 10.04.1935 Kočovce, Slovensko -); starogrécka literatúra - texty