Svedectvo nemých dubov: Diplomatické archívy tzv. veľkej trojky o založení OSN - Suja, Stanislav: 1940-; Pernecký, Jozef: 1944-; Caganová, Mária (Bratislava Smena, 1985)
Publikácia je pokusom o svedectvo zrodu najuniverzálnejšej medzinárodnej organizácie - Organizácie spojených národov.
Organizácia Spojených národov je medzinárodná organizácia združujúca 192 štátov sveta. V roku 1993 sa členom OSN stala Slovenská republika.
Hlavným cieľom OSN je zachovať medzinárodný mier a bezpečnosť a pre tento cieľ robiť účinné kolektívne opatrenia, aby sa predišlo ohrozeniu mieru, odstránilo sa jeho ohrozenie a potlačil každý útočný čin alebo iné porušenia mieru, a v zhode so zásadami spravodlivosti a medzinárodného práva uskutočňovať mierovými prostriedkami úpravu alebo riešenie sporov alebo situácií, ktoré by mohli viesť k porušeniu mieru.
Obsah: Washingtonský prológ. Základy OSN na pozemkoch škótskeho plukovníka. Prvý krok v atmosfére veľkých predsavzatí. Audencia výbor v permanencii. Diplomati versus novinári. Veľvyslanec v prezidentovom apartmáne. Právo veta viac než diplomatický oriešok. Kladivko z lode Constitution. Livadijské intermezzo. Epilóg v San Franciscu. Charta Organizácie Spojených národov. Literatúra a pramene. Resumé. Rozlož. tit. list. Mimo edície.
Keywords: Charta OSN; Organizácia spojených národov (New York); Suja, Stanislav (český diplomat, spisovateľ historických prác. * 1940 Česko -); OSN; diplomatické archívy; vznik a vývoj; Pernecký, Jozef (slovenský výtvarník, grafik, typograf. * 19.04.1944 Kúty, Slovensko -)