Človek je len človek... - Uherík, Anton: 1930-; Vančo, Ladislav: 1949- (Bratislava Obzor, 1988)
Kniha slovenského psychológa chce byť vedecky poctivá, úprimná i k laikovi. Očakáva však laika vzdelaného, majúceho základnú predstavu o stavbe mozgu a nervového systému. Autor neupiera modernej neuropsychológii a psychofyziológii diagnostické a terapeutické prednosti, ale predovšetkým nás presviedča o integrite psychického a somatického. Upozorňuje na nesmiernu zložitosť a komplexnosť skúmaných javov, na vnútornú prepojenosť biologickej a sociálnej determinovanosti človeka, varuje pred zjednodušeniami, čo obchádzajú podstatu, ignorujú premenlivosť človeka a neopakovateľnosť javov, nelineárnosť kauzálnych väzieb, dynamiku procesov, hĺbku súvislostí, prekrytia stavov.
Ilustr. na tit. liste. Pojmy. 27 zázn. v slov., češ., ruš., angl. a maď.
Keywords: spoločenské vedy; psychológia; psychológia osobnosti; mozog ľudský; psychika; psychika ľudská; fyziológia psychologická; výklady populárno-náučné; Uherík, Anton (slovenský enomovaný psychofyziolog a zakladateľ tejto vednej disciplíny na slovenský. Pôsobil 40 rokov vo Slovenskom akadémii vied, kde viedol oddelenie psychofyziológia Ústavu experimentálnej psychológie. Publikoval vyše 200 pôvodných vedeckých štúdií a napísal 4 knihy. * 1930 Slovensko -); Vančo, Ladislav (slovenský popredný knižný grafik. * 01.01.1949 Velušovce, pri Topoľčanoch, Slovensko -)