Výber 1: Moje deti. Sedemdesiat rokov života. Korešpondencia. Články - Šoltésová, Elena Maróthy: 1855-1939 (Zlatý fond slovenskej literatúry, 1978)
Moje deti: Moje deti sa zrodili z radosti a zo žiaľu. Prosté ľudské šťastie a bolesť, ktorými sú popretkávané od prvého do posledného riadku, urobili z nich dielo nadčasovej platnosti. Patria medzi to najcennejšie a najpôvodnejšie, čo vzniklo v našej národnej literatúre.