Dráma vekov 2. zv.: Proroci a králi (Prophets and Kings) - White, Ellen Gould Harmon: 1827-1915; Štefanec, Augustín; Bielik, Ivan; Matisová, Darina (Vrútky Advent-Orion, 1996)
Knihy zo série Dráma vekov sú považované za jej najvýznamnejšie dielo. 5 zväzkov sleduje boj medzi Bohom a Satanom ako predstaviteľmi dobra a zla v časovej línii od vzbury v nebi, ku ktorej došlo ešte pred stvorením Adama a Evy, až do konca milénia. Séria sa zameriava na členov cirkvi aj na tých, ktorí stoja mimo nej.
- Na úsvite dejín (1890) - rozpráva príbeh o boji medzi Bohom a Satanom až po Dávidovu vládu
- Zo slávy do tieňa (1917) - pokračuje od kraľovania kráľa Šalamúna až po koniec starozákonnej zmluvy
- Cesta lásky (1898) - pojednáva o Ježišovi (údajne najlepšia z cyklu)
- Poslovia nádeje (1911) - pojednáva o období od Biblickej knihy Skutky apoštolov až po Zjavenie Jána
- Z tieňa do slávy (1888) - zachytáva boj medzi dobrom a zlom od zničenia Jeruzalema a zasahuje až po milenizmus, Adventistov siedmeho dňa a veľké milénium (pokladá za jej vrcholný literárny prejav).
Obsah: Predslov. Úvod. Šalamún. Chrám a jeho vysviacka. Blahobyt vedie k pýche. Následky prestúpenia. Šalamúnovo pokanie. Rozdeľenie kráľovstva. Járobeám. Odpadnutie národa. Eliáš Tišbejský. Prísne pokarhanie. Karmel. Z Jezreelu na Chóreb. "Čo tu robíč?". "V Eliášovom duchu a v jeho sile". Jozafát. Pád Achábovho domu. Povolanie Elízea. Uzdravenie vôd. Prorok pokoja. Naamán. Koniec Elízeovho pôsobenia. "Veľké mesto Ninive". Asýrske zajatie. "Zahynie pre nevedomosť". Povolanie Izaiáša. Tu je váš Boh! Achaz. Chizkíja. Vyslanci z Babylona. Vyslobodenie z Asýrie. Nádej pohanov. Menašše a Joziáš. Kniha zákona. Jeremiáš. Blížiaci sa súd. Posledný kráľ Júdska. Odvlečenie do Babylona. Svetlo víťazí nad tmou. Na babylonskom dvore.
Zoz. men. a vec.
Nebúkadnecarov sen. Ohnivá pec. Pravá veľkosť. Neviditeľný Strážca. V jame s levmi. Návrat vyhnancov. Boží proroci im pomáhali. Józua a anjel. "Nie mocou ani silou". Kráľovná Ester. Ezdráš - kňaz a zákonník. Duchovné oživenie. Muž činu. Stavitelia hradieb. Proti vydieraniu a úžere. Nástrahy pohanov. Čítanie z knihy Božieho zákona. Náprava. Príchod Vykupiteľa. "Dom Izraela". Obraz budúcej slávy.
Keywords: Biblia -- výklady; dejiny biblické; náboženstvo kresťanské; kresťanské náboženstvo; White, Ellen Gould Harmon (bola americká spoluzakladateľka Cirkvi Adventistov siedmeho dňa a autorka kresťanských a iných diel. * 26.11.1827 Gorham, Maine - 16.07.915 Elmshaven, St. Helena, Kalifornia); biblia; príbehy biblické