Jarné vtáča: Výber z poézie a prózy pre deti - Rázusová-Martáková, Mária: 1905-1964 (Mladé letá, 1980)
Postojačky, posediačky vravíme si povedačky. Kniha obsahuje básničky a rozprávky Márie Rázusovej Martákovej, nazvané podľa básne Jarné vtáča: Natiahlo sa vtáča malé ako pán. Vedelo,že celý svet už čaká naň. Brnklo na plot vedľa stienky, naladilo hlások tenký, a keď slnko pritiahlo si zlatý pás, od radosti zaspievalo prvý raz. Výber z poézie a prózy pre deti zostavil Ondrej Sliacky.