Jarné vtáča: Výber z poézie a prózy pre deti - Rázusová-Martáková, Mária: 1905-1964; Sliacky, Ondrej: 1941-; Sliacky, Ondrej: 1941-; Klimo, Alojz: 1922-2000; Krátky, Ľubomír: 1939- (Bratislava Mladé letá, 1980)
Postojačky, posediačky vravíme si povedačky. Kniha obsahuje básničky a rozprávky Márie Rázusovej Martákovej, nazvané podľa básne Jarné vtáča: Natiahlo sa vtáča malé ako pán. Vedelo,že celý svet už čaká naň. Brnklo na plot vedľa stienky, naladilo hlások tenký, a keď slnko pritiahlo si zlatý pás, od radosti zaspievalo prvý raz. Výber z poézie a prózy pre deti zostavil Ondrej Sliacky.
Vydaná k 30. výročiu sústredeného vydávania detskej knihy na Slovensku. Doslov (Ondrej Sliacky). Pre čitateľov od 9 rokov.
Keywords: rozprávky autorské; básne autorské; básne o zvieratách; zhudobnené básne; poézia; próza; slovenská literatúra - texty; Rázusová-Martáková, Mária, sestra spisovateľa Martina Rázusa (slovenská spisovateľka pre deti, poetka, prekladateľka, 28.6.1905 Liprovský Mikuláš - 5.8.1964 Bratislava); Sliacky, Ondrej (slovenský literárny vedec, spisovateľ, historik literatúry pre deti a mládež, editor, publicista. * 30.07.1941 Banská Bystrica-Podlavice, Slovensko -); Klimo, Alojz (slovenský maliar, grafik, ilustrátor. * 08.03.1922 Piešťany, Slovensko - 15.10.2000 Bratislava, Slovensko); Krátky, Ľubomír (slovenský knižný grafik, typograf, kaligraf. Za svoju tvorbu získal desiatky uznaní a ocenení doma i v zahraničí. Iba v súťaži Najkrajšie knihy Slovenska mal za typografiu ocenených približne 100 kníh. Nar. 19.03.1939 Bratislava, Slovensko -); pre čitateľov od 9 rokov; Ferková, Hana, rodným menom Strýčková (slovenská spisovateľka, prekladateľka, editorka, redaktorka vydavateľstva Mladé letá. Manžel Vladimír Ferko (1925-2002). * 13.12.1927 Košúty, okres Galanta, Slovensko - 30.09.2005 Bratislava, Slovensko)