Hadí kráľ: Srbská ľudová rozprávka - Stachová, Angela (Mladé letá, 1984)
Kedysi dávno, pred mnohými, mnohými rokmi, panoval v hlbokých Blatách Dolnej Lužice posledný kráľ Srbov, ktorý bol bohatý. Hlboko v podzemných pivniciach jeho hradu ležali obrovské poklady, plné truhlice striebra, zlata a drahokamov. Poklady strážil hadí kráľ.