Hodiny a minúty 3 - Bednár, Alfonz: 1914-1989 (Vybrané spisy Alfonza Bednára, 1980)
Vo svojich novelách vychádzal Alfonz Bednár z presvedčenia, že človeka rozlične determinuje minulosť, hlavne časy SNP, a aj v povojnovom období určuje jeho konanie a um. Autor skúma aj pudy jedinca a jeho schopnosť zaujať stanovisko v rozhodujúcich chvíľach, odhliadnuc od toho, či je dobrý, alebo zlý. Bednár v novelách ako prvý ukázal ┤odkliatu┤ tvár Povstania a vôbec spoločenskú situáciu druhej svetovej vojny. Umelecky účinným spôsobom zobrazil temné, pudové stránky v človeku ľ aj v takom, ktorý stál na ┤správnej┤ strane dejín.