Malá Zlatá brána: Ľudové rozprávky, pesničky, hádanky a povedačky - Ďuríčková, Mária: 1919-2004 1919-; Ďuríčková, Mária: 1919-2004 1919-; Cipár, Miroslav: 1935-; Blažo, Pavol: 1943-; Gálová, Mária Marta: 1949- (Bratislava Mladé letá, 1978)
Zlatá brána otvorená, zlatým kľúčom podoprená, kto do nej vojde, jabĺčko nájde, či je ona, či je on, nepustím ho z brány von.
Pre čitateľov od 6 rokov.
Keywords: Ďuríčková, Mária, vlast. m. Mária Masaryková, rod. Piecková (bola slovenská spisovateľka, prekladateľka, scenáristka a autorka literatúry pre deti a mládež. Okrem vlastnej tvorby sa venovala tiež zostavovaním zborníkov a výberov, v ktorých často siahala po ľudových námetoch a ľudovej slovesnosti. Taktiež sa venovala prekladom z ruštiny, češtiny a nemčiny. * 29.09.1919 Zvolenská Slatina, Slovensko - 15.03.2004 Bratislava, Slovensko); Cipár, Miroslav (slovenský výtvarník, maliar, grafik, ilustrátor. Od roku 1979 je autor nositeľom ceny Ľudovíta Fullu. Nar. 08.01.1935 vo Vysokej nad Kysucou, Slovensko -); Blažo, Pavol (slovenský typograf, gragik, fotograf a redaktor. Pracoval v Slovenskej televízii v Bratislave aj ako výtvarný redaktor vo vydavateľstve Smena. Počas svojho dlhoročného pôsobenia vo svete knihy vytvoril stovky edičných obálok a knižných úprav, za ktoré bol aj viackrát ocenený. *16.06.1943 Trnava, Slovensko -); rozprávky slovenské; ľudové rozprávky; ľudové piesne; piesne ľudové; vyčítanky ľudové; hádanky; rečňovanky; básne pre najmenších; poézia; slovenská literatúra - texty; pre čitateľov od 6 rokov