Piráti nad oblakmi - Blažej, Ján; Mojžiš, Viliam; Blažej, Ján; Mojžiš, Viliam; Michaláč, Jozef: 1944- (Bratislava Obzor, 1982)
Faktografická literatúra - opisuje skutočné udalosti z oblasti vzdušného pirátstva. Karol Habsburský roku 1921 podplatil pilota. Ďalší vzdušní piráti namiesto peňazí použili vyhrážky, pištole, výbušniny. Uniesli už vyše 500 lietadiel, takmer 20 000 lietadlám únosom či atentátom hrozili. Pri teroristických činoch proti leteckej doprave zahynulo vyše 1100 ľudé. Je zlikvidované pirátstvo? Pre trinásť kapitol sa autori snažili zrekonštruovať bezmála pol stovky únosov, charakterizujúcich najdôležitejšie etapy vzdušného pirátstva od prvopočiatkov leteckej dopravy po koniec sedemdesiatych rokov.
Výber z obsahu: Pirát s modrou kvou. Pravlasť únoscov. Kuba nie je prípad. Prostriedky proti účelu. Teroristi z tajných služieb. Daň za pohostinstvo. Vojaci slečny Fusako. Šialenci na palube LOT-u. Vražda letušky Nadeždy. Otvorená náruč na jediný deň. Čo proti teroru? Tri komandá strachu. Bolo potrebné Mogadišo?...
Keywords: letectvo; letecká doprava; doprava letecká; pirátstvo letecké; sabotáže letecké; atentáty letecké; únosy lietadiel; terorizmus; politické ovplyvňovanie; faktografická literatúra