Záhady na zajtrajšok: Po stopách bielych miest dnešnej vedy - Bauman, Milan: 1944- (Periskop, 1988)
S potrebnou dávkou fantázie, ktorá však vychádza z rámca serióznych vedeckých poznatkov, sa autor snaží odpovedať na otázky, ktoré riešia rôzne vedné odbory. Zaujímavo rozpráva o výskume živej hmoty, o nových objavoch fyziky a chémie,o názoroch na možnosť predĺženia ľudského života, o význame štúdia centrálnej nervovej sústavy pre vývoj ľudstva, o problémoch, ktorými sa zaoberá súčasná geológie, o perspektívach výskumu vesmíru ai.