Záhady na zajtrajšok: Po stopách bielych miest dnešnej vedy - Bauman, Milan: 1944-; Števčeková, Daniela; Koryta, Jiří; Rotrekl, Teodor: 1923-2004; Michaláč, Jozef: 1944-; Borovská, Zuzana (Obzor Bratislava, 1988)
S potrebnou dávkou fantázie, ktorá však vychádza z rámca serióznych vedeckých poznatkov, sa autor snaží odpovedať na otázky, ktoré riešia rôzne vedné odbory. Zaujímavo rozpráva o výskume živej hmoty, o nových objavoch fyziky a chémie,o názoroch na možnosť predĺženia ľudského života, o význame štúdia centrálnej nervovej sústavy pre vývoj ľudstva, o problémoch, ktorými sa zaoberá súčasná geológie, o perspektívach výskumu vesmíru ai.
Výber z obsahu: Taje "neviditeľnej" ríše. Naprieč časom a priestorom. Bližšie neurčené nádeje. Premeny živej hmoty. Aby sme ich lepšie pochopili. Žiješ znovu, žiješ naveky. Posunúť hranice fantázie. Doslov. Pramene a použitá literatúra.
Keywords: prírodné vedy; vesmírne výskumy; výskumy vedecké; objavy; záhady vedecké; javy neobjasnené; astronómia; astrofyzika; kozmológia; geodézia; lekárske vedy; gény; Rotrekl, Teodor (bol český výtvarník a ilustrátor, venujúci sa predovšetkým žánru sci-fi, ale aj náučné literatúre pre deti. * 01.06.1923 Brno, Česko - 01.09.2004 Praha, Česko); biologický vývoj človeka; dlhovekosť; mozog ďiaľkovo riadený; knihy populárno-náučné