Osud trónu habsburského (Osud trůnu habsburského) - Galandauer, Jan: 1936-; Honzík, Miroslav: 1928-; Schwarzová, Poňa; Sirůček, Vladimír; Michaláč, Jozef: 1944-; Mária Terézia: 1717-1780 (Bratislava Obzor, 1987)
Kniha o dejinách dynastie, ktorá po stáročia ovplyvňovala nielen európske a svetové dejiny. Od roku 1526 po rok 1918 patrilo aj Slovensko do habsburského súštatia.
Obsah: Úvod. Na začiatku bol... Matka svojich poddaných. Arogancia intelektu. Vládni a nič nemeň. Mal som vždy smolu. Muselo to byť? Outsider. Nič nezabudni, vôbec sa nepoučili... Habsburgovci a Slovensko. Vysvetlivky. Hasburgovci na českom tróne. Dôležité údaje z dejín habsburského rodu (chronológia). Výber z literatúry. Edičná poznámka.
Keywords: romány autorské; dejiny stredoveké a novoveké; dejiny rodové; Habsburgovci; panovnícky rod; dynastia nemecká; r. 1740-1979; monografie; próza; česká literatúra - texty; Galandauer, Ján (český historik, špecializuje sa na české dejiny a dejiny habsburskej ríše s osobitným zameraním na biografie. * 29.09.1936 Brno, Česko -); Habsburgovci (dynastia nemecká - rakúsky panovnícky rod pôvodom z Alsaska. Habsburský rod patrí medzi najstaršie a najvýznamnejšie panovnícke rody v Európe. Členovia rodu dosadli na cisársky trón Svätej rímskej ríše, na nemecký, český, uhorský a španielsky kráľovský trón, vďaka sobášnym zväzkom i na francúzsky a portugalský trón, vládli nad veľkou časťou Európy, v Afrike a Amerike (vďaka španielskym zámorským kolóniám) aby sa napokon stali cisármi Rakúskeho cisárstva); Mária Terézia (bola česká a uhorská kráľovná z rodu Habsburgovcov a rakúska arcivojvodkyňa od roku 1740. Počas vlády sa stala manželkou Františka I. Lotrinského, s ktorým mala 16 detí. Okrem nemčiny plynulo hovorila po taliansky, francúzsky, ale aj po španielsky a latinsky. * 13.05.1717 Viedeň, Rakúsko - 29.11.1780 Viedeň, Rakúsko)