Zem dosiaľ neobjavená: Rozprávanie o tom, ako sa objavovala a stále objavuje naša planéta : (Zemľa nerazgadannaja) - Mezencev, Vladimír Andrejovič (Periskop, 1987)
Minulosť zahalená závojom tajomstva. "Biele miesta" na našej planéte. Starovekí a dnešní geografi. Tajomstvo objavovania Ameriky. Sibírske odysey. Svetadiel pod ľadom. Hlbiny odhaľujú svoju tvár. Záhady Svetového oceána. Iné prírosné fenomény.