Ako šla rozprávka do sveta: Výber európskych rozprávok - Slobodová, Elena; Slobodová, Elena; Ďuríčková, Mária: 1919-2004 1919-; Ferenčíková, Adriana: 1940-; Ferková, Hana: 1927-2005; Haštová, Mária: 1922-; Chmelová, Elena: 1920-1995; Kaňa, Jaroslav: 1925-2004; Lenková, Marta: 1963-; Príbusová, Margita: 1919-1997; Račková, Elena: 1944-; Stajková, Júlia; et al. (Bratislava Mladé letá S.l. ,t. [vyd.], 1983)
V knihe sa najmenší čitatelia stretnú s obľúbenými rozprávkovými postavami z rôznych krajín. Výber najkrajších európskych rozprávok ilustrovala Helena Zmatlíková.
Mimo edície. 20 zázn. v slov., češ., ruš., angl., nem., franc., maď., poľ. a rumun. Pre najmenších.
Keywords: rozprávky autorské; európske rozprávky; klasické rozprávky; próza; európska literatúra - texty; Európa; Európa; pre čitateľov od 6 rokov; Ďuríčková, Mária, vlast. m. Mária Masaryková, rod. Piecková (bola slovenská spisovateľka, prekladateľka, scenáristka a autorka literatúry pre deti a mládež. Okrem vlastnej tvorby sa venovala tiež zostavovaním zborníkov a výberov, v ktorých často siahala po ľudových námetoch a ľudovej slovesnosti. Taktiež sa venovala prekladom z ruštiny, češtiny a nemčiny. * 29.09.1919 Zvolenská Slatina, Slovensko - 15.03.2004 Bratislava, Slovensko); Ferková, Hana, rodným menom Strýčková (slovenská spisovateľka, prekladateľka, editorka, redaktorka vydavateľstva Mladé letá. Manžel Vladimír Ferko (1925-2002). * 13.12.1927 Košúty, okres Galanta, Slovensko - 30.09.2005 Bratislava, Slovensko); Ferenčíková, Adriana (slovenská prekladateľka z talianského jazyka. * 05.01.1940 Ležiachov, okr. Martin, Slovensko -); Grygar, Milan (slovensko-český maliar, grafik, typograf a ilustrátor. Od konca 50. rokov sa venoval predovšetkým experimentálne abstraktné maľbe a vytváral akustické alebo Haptická kresby. Od šesťdesiatych do osemdesiatych rokov vytvoril desiatky filmových plagátov a ilustrácií k detským knihám. * 24.10.1926 Zvolen, Slovensko -); Števková, Mária (slovenská spisovateľka, editorka, prekladateľka, vydavateľka. Od roku 1972 bola redaktorkou vo vydavateľstve Mladé letá. V roku 1991 spolu s Danielom Hevierom založila vydavateľstvo BUVIK, špecializované na vydávanie umeleckej literatúry pre malé deti. * 25.03.1940 Medgyesegyháza, Maďarsko -); Haštová, Mária, rodným menom Hilda Grellnethová (slovenská spisovateľka pre deti a mládež. Nar. 21.09.1922 Píla-Častá, okres Pezinok, Slovensko -)