Múdra Katarína: Sicílske rozprávky (Fiabe italiane raccolte e trascrite da Italo Calvino) - Ferenčíková, Adriana: 1940-; Ferenčíková, Adriana: 1940-; Ferenčíková, Adriana: 1940-; Hložník, Ferdinand: 1921-2006; Cebecauerová, Mária; Slobodová, Elena (Bratislava Mladé letá, 1982)
V sicílskych rozprávkach často vystupujú španielski králi, princovia a princezné. Či je to Nešťastenka, ktorá bola dcérou španielskeho kráľa, Rozmarínka,ktorú si španielsky kráľ vezme za ženu,či cisárov syn, ktorý sa ožení so španielskou princeznou, a podobne. Ale kde sú králi, tam sú vždy aj bedári a nebolo to inak ani na rozprávkovo krásnej Sicílii. Premnohí ľudia veru neraz nemali čo do úst položiť, a ak nechceli pomrieť od hladu, museli zbierať po lúkach zelinky tak ako naša Nunzia z rozprávky Kráľovsky syn v Kuríne.
Vysvetlívky. Pre čitateľov od 9 rokov.
Keywords: rozprávky sicílske; sicílske rozprávky; Ferenčíková, Adriana (slovenská prekladateľka z talianského jazyka. * 05.01.1940 Ležiachov, okr. Martin, Slovensko -); Hložník, Ferdinand, bol bratom Vincenta Hložníka (slovenský akademický maliar, grafik, ilustrátor. * 18.11.1921 Svederník, okr. Žilina, Slovensko - 27.02.2006 Bratislava, Slovensko); próza; talianská literatúra - texty; pre čitateľov od 9 rokov