Valgatha a iné prózy: Mendík.. - Kubáni, Ľudovít: 1830-1869 (Hviezdoslavova knižnica, 1965)
Dielo slovenského autora - historická povesť z dejov uhorských 15. storočia. Hlavnou postavou je Jirskrov podveliteľ Valgatha. Má dve dcéry, staršiu Milicu a mladšiu Želmíru. Je vdovec a preto vidí zmysel života v dcérach. Kubániho román Valgatha je z čias pôsobenia Jána Jiskru z Brandýsa na Slovensku. Je na čele boja bratríckych vojsk proti Huňadymu. Zameraný je na spolužitie slovenského a maďarského národa. V tomto románe je zobrazený život na slovenských hradoch, scény z vojnových bitiek a gemerská príroda. Zobrazuje v ňom zbytočnosť boja českých a slovenských bratríckych vojsk proti Huňadymu. Prirovnáva ich k blúdiacim kométam, ktoré sa jedna druhej nemôžu vyhnúť, preto do seba narážajú.