Dunajská kráľovná: Bratislavské báje, povesti a historické obrázky 1 - Ďuríčková, Mária: 1919-2004 1919- (Vybrané spisy Márie Ďuríčkovej, 1981)
Z predslovu knihy, ktorý autorka napísala, sa dozvedáme, že podobne, ako semienko stromu netuší, že nesie v sebe pamäť o svojich podzemných koreňoch, pamäť ľudu o sebe samom, pamäť o dakedajšom svojom bytí a myslení spolu s tvorivou fantáziou z vzácnej hlbinnej suroviny vymodelované sú teda tu. Spisovateľka pozdravuje nimi našu krásnu, milovanú Bratislavu.