Dunajská kráľovná: Bratislavské báje, povesti a historické obrázky 1 - Ďuríčková, Mária: 1919-2004 1919-; Cipár, Miroslav: 1935-; Ferková, Hana: 1927-2005 (Bratislava Mladé letá, 1981)
Z predslovu knihy, ktorý autorka napísala, sa dozvedáme, že podobne, ako semienko stromu netuší, že nesie v sebe pamäť o svojich podzemných koreňoch, pamäť ľudu o sebe samom, pamäť o dakedajšom svojom bytí a myslení spolu s tvorivou fantáziou z vzácnej hlbinnej suroviny vymodelované sú teda tu. Spisovateľka pozdravuje nimi našu krásnu, milovanú Bratislavu.
Namiesto doslovu. Slovníček a vysvetlivky autorkine. Pre čitateľov od 9 rokov.
Keywords: povesti slovenské; báje slovenské; mýty; legendy; bratislavské povesti; Bratislava (Slovensko); Ďuríčková, Mária, vlast. m. Mária Masaryková, rod. Piecková (bola slovenská spisovateľka, prekladateľka, scenáristka a autorka literatúry pre deti a mládež. Okrem vlastnej tvorby sa venovala tiež zostavovaním zborníkov a výberov, v ktorých často siahala po ľudových námetoch a ľudovej slovesnosti. Taktiež sa venovala prekladom z ruštiny, češtiny a nemčiny. * 29.09.1919 Zvolenská Slatina, Slovensko - 15.03.2004 Bratislava, Slovensko); Cipár, Miroslav (slovenský výtvarník, maliar, grafik, ilustrátor. Od roku 1979 je autor nositeľom ceny Ľudovíta Fullu. Nar. 08.01.1935 vo Vysokej nad Kysucou, Slovensko -); próza; slovenská literatúra - texty; Bratislava (Slovensko); Ferková, Hana, rodným menom Strýčková (slovenská spisovateľka, prekladateľka, editorka, redaktorka vydavateľstva Mladé letá. Manžel Vladimír Ferko (1925-2002). * 13.12.1927 Košúty, okres Galanta, Slovensko - 30.09.2005 Bratislava, Slovensko)