Vysoký oheň: Výber poviedok slovenských, českých a sovietskych autorov. Príbehy dnešných detí - Ďuríčková, Mária: 1919-2004 1919-; Dobiáš, Rudolf: 1934-; Šrámková, Jana: 1942-; Tanská, Nataša: 1929-2014; Sliacky, Ondrej: 1941-; Bednár, Vlado: 1941-1984; Gašparová, Eleonóra: 1925-2010; Mitana, Dušan: 1946-; Moric, Rudo: 1921-1985; Říha, Bohumil: 1907-1987; Šmahelová, Helena: 1910-1997; Ryska, Jan: 1916-1983; et al. (Bratislava Mladé letá, 1977)
Vysoký oheň je výberom poviedok slovenských, českých a sovietskych autorov, vydaných k 60. výročiu Veľkej októbrovej socialistickej revolúcie. Názov knihy je podľa jednej z nich - autora Františka Kožíka.
Spoluvydavateľ Albatros, Praha a Detskaja literatura, Moskva. Ilustr. na front. Pre čitateĺov od 9 rokov.
Keywords: príbehy autorské; príbehy o deťoch; próza; slovenská literatúra - texty; česká literatúra - texty; ruská literatúra - texty; Šulc, Dušan (slovenský knižný grafik, typograf a pedagóg. * 1912 Slovensko - 1996 Slovensko); pre čitateľov od 9 rokov; Tanská, Nataša (bola česká spisovateľka, novinárka, dramaturgička, scenáristka a herečka, pôsobiaca i na Slovensku. * 30.11.1929 Praha, Česko - 16.07.2014 Praha, Česko); Bednár, Vlado, pseudonymy Fedor Vietor, Quido Maria Piaček a i. (slovenský prozaik, dramatik a autor literatúry pre deti a mládež. * 11.02.1941 Bratislava, Slovensko - 17.01.1984 Bratislava, Slovensko); Mitana, Dušan (slovenský spisovateľ, scenárista a dramatik. * 09.12.1946 Moravské Lieskové, Slovensko -); Petiška, Eduard (bol český spisovateľ. Okrem pôvodnej tvorby hlavne pre deti a mládež sa venoval prekladateľstvu. Je otcom českého spisovateľa Martina Petišku, ktorý používa umelecké meno Eduard Martin. * 14.05.1924 Praha, Česko - 06.06.1987 Mariánské Lázně, Česko); Hofman, Ota (bol spisovateľ a scenárista, autor najmä knižiek pre deti a scenárov k filmom pre deti a mládež. Najznámejšími boli filmy a seriály o Panu Tau, či sci-fi film Odysseus a hviezdy. * 10.04.1928 Praha, Česko - 17.05.1989 Praha, Česko)