Mladomanželka: Dámy z expresu 1 (La jeune mariée: Les dames du Méditerranée-express 1) - Benzoni, Juliette: 1920-2016 1920-; Gašparíková, Terézia: 1951-2011; Miháliková, Marína; Leščinský, Dušan (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1996)
Pekná mladá Mélanie zápasí o svoje šťastie s nezvyčajnou súperkou - s vlastnou matkou. Tá jej bráni vstúpiť do spoločnosti, hoci Mélanii nechýba šarm a ženský pôvab. Chýba jej však to najdôležitejšie - blízky človek. A tak keď padne k nohám krásneho markíza, stratí hlavu aj srdce. Čoskoro však zistí, že markíz je milencom jej vlastnej matky. Na svadobnej ceste v exprese Mélanie celkom vytriezvie: z jej manžela sa vykľuje bezcitný človek a medzinárodný podvodník, ktorý túži len po jej peniazoch. Medzitým sa za búrlivých okolností zoznámi s iným mužom...
Dámy z expresu 1: Mladomanželka
Dámy z expresu 2: Američanka v Paríži
Dámy z expresu 3: Mandžuská princezná
Keywords: romány autorské; historické romány; realistické romány; romány o láske; próza; Benzoni, Juliette (bola francúzska spisovateľka historických a romantických románov, novinárka. * 30.10.1920 Paríž, Francúzsko - 07.02.2016 Saint-Mandé, Francúzsko); francúzska literatúra - texty; Gašparíková, Terézia (bola prekladateľka, tlmočníčka. Tlmočila našim aj talianskym štátnikom, v európskom parlamente, aj posolstvo pápeža Jána Pavla II., ale od začiatkov trenčianskoteplického festivalu Artfilm, preložila viaceré diela francúzskych a talianskych spisovateľov. * 01.12.1951 Stredné Túrovce, Slovensko - 18.04.2011 Senec, Slovensko); Gašparíková, Terézia (bola prekladateľka, tlmočníčka. Tlmočila našim aj talianskym štátnikom, v európskom parlamente, aj posolstvo pápeža Jána Pavla II., ale od začiatkov trenčianskoteplického festivalu Artfilm, preložila viaceré diela francúzskych a talianskych spisovateľov. * 01.12.1951 Stredné Túrovce, Slovensko - 18.04.2011 Senec, Slovensko)