Epigramy - Bajza, Jozef Ignác: 1755-1836 1755-1836 (Hviezdoslavova knižnica, 1985)
Tento druh poézie bol v Európe v 18. storočí veľmi obľúbený a odzrkadľuje vkus doby. Bajza sa ani tematicky ani formou neodchyľuje od európskej literárnej tradície, naopak, hodne z nej čerpá. Najbohatším prameňom mu boli epigramy Angličana Johana Owena. Napriek tomu, že v ostatnej Európe tento literárny druh bol už všeobecne rozšírený, u nás boli satirické verše pred dvesto rokmi novosťou. Nie náhodou sú dodnes aktuálne: "Tam, kde satan stráca svoju silu, deleguje ženu. Krásnu, milú."